*

Verona

Költségek:

  • Parkolás (2,20 EUR/ óra, a térképen a bal oldali P jelzéssel ellátott)
  • Parkolás (1 EUR/ óra, térképen ez található)
  • Programok max. 28 EUR/ fő
  • Ebéd

Egy másfél órás út után érkezünk meg Veronába. Útba esik Padova városa, de más különböző helyek is, ahol érdemes lehet megállni.

PIAZZA BRA

Verona, illetve egyesek szerint Olaszország legnagyobb tere. Több étterem és kávézó található itt, az északkeleti részén pedig az Arena. Híres épülete még a Palazzo della Gran Guardia, melynek építése 1610-ben kezdődött, de csak 1853-ban fejeződött be. Jelenleg kiállítási és konferencia-helyszínként működik. A téren áll a polgármesteri hivatal, a Palazzo Barbieri is, melyet 1836-1848 között építettek. Remek érzés a téren megpihenni, élvezni az Arena, és a szép épületek látványát, figyelni az embereket.

ARÉNA

A Kr. u. 30-ra épült megépült Aréna Verona leghíresebb látványossága. Több mint 30 ezer néző befogadására volt képes, ma, biztonsági okokból 15 ezren látogathatják egy időben. A világ 3. legnagyobb amfiteátruma. Az ókorban az Arénában zajló gladiátorviadalok olyan híresek voltak, hogy sokan máshonnan, gyakran messze földről ide zarándokoltak, hogy megtekintsék őket. Egy 1117-s földrengés az Aréna homlokzatának számos ókori részét elpusztította, de belső rész ép maradt.

Napjainkban csodálatos opera- és színházi előadásairól nevezetes az Aréna. Először 1913-ban játszottak itt, azóta minden nyári szezonban vannak itt előadások, a két világháború időszakát kivéve. A komolyzenei hangversenyek mellett olyan neves könnyűzenei előadók adtak itt koncertet, mint pl. a Pink Floyd, a Deep Purple, a Radiohead, a Dire Straits, Mike Oldfield, Rod Stewart, a Pearl Jam, Sting, vagy a Muse. 10 EUR-s belépőjegy árért tekinthető meg, de nem olyan látványos, mint a római Arena, és kívülről is jól látható.

Cím: Piazza Bra

Belépő (2019): 10 EUR. 14-30 éves diákoknak 7,50 EUR.

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 8:30-19:30 (pénztárzárás: 18:30)

JÚLIA HÁZA

A legenda szerint a Piazza delle Erbe közelében lévő ház Shakespeare Rómeó és Júliájának híres erkélyes jelenetének a színhelye. A valóságban ugyanakkor az írót nem ez a ház inspirálta: az épület ugyan elég régi, de az erkélyt csak 1936-ben építették hozzá, hogy turistákat csalogassanak ide. A hely mindig tele van szerelmespárokkal, (sokszor igen zsúfolt a hely), akik magukat fényképeztetik a romantikus helyszínen, a falon pedig szerelmeslevelek ezrei vannak. A ház udvarában egy bronz Júlia-szobor áll.

Belépő (2019): 6 EUR

Nyitvatartás: kedd-vasárnap: 8:30-19:30. Pénztárzárás: 18:45.

Kívülről nézzük meg ezt a helyszínt, az ingyenes.

LAMBERTI TORONY

A Piazza delle Erbe és a Piazza dei Signori között található toronyról lehet belátni az egész várost. A torony építése 1172-ben kezdődött a Lamberti család számára. A középkorban ezek a magas lakótornyok a tulajdonosok erejét és gazdagságát szimbolizálták.1403 májusában villám csapott az épületbe, de a felújítás csak 1448-ban kezdődött meg, és 16 évig elhúzódott. Ennek részeként a tornyot megmagasították. Az újonnan hozzáépített részek jól láthatóak az eltérő nyersanyag miatt. A nagy órát 1779-ben adták az épülethez.

Belépők: 8 EUR,  amellyel a Modern Art Gallery-ba is körültekinthetünk

Nyitvatartás: H-P: 10:00-18:00

PIAZZA DEI SIGNORI

Érdemes elmenni a Piazza delle Erbéről az Arco della Costa boltívtől elérhető Piazza dei Signorira is. Ez, a Piazza delle Erbe melletti tér szintén gyönyörű, talán szebb is, mint a Piazza delle Erbe, és annál csendesebb, kevésbé zsúfolt. Leghíresebb része a közepén lévő 1865-ös Dante-szobor, de a tért szegélyező 14-15. századi paloták is szemet gyönyörködtetőek.

GIARDINO GIUSTI

Giardino Giusti, Italy 2019Az olasz reneszánsz kerteket 1580-ban telepítették, és Európa legszebb reneszánsz kertjeinek tekintik , a dombra mászó teraszok csodálatos parkjaként . A parterre és a sövény labirintus , valamint a környező táj tágas kilátásai a teraszkertekből állnak . 

Belépők:

Full price: € 10
Students: € 7
Family ticket (from 5 pax): € 30

Foglalni kell!

Nyitvatartás: 9:00-19:00