*

Velence

Költségek:

  • Parkolás: 32 EUR
  • Programok 25 EUR/ fő (Dózse-palota nincs benne)
  • Étel

Velencébe egy 5 óra 30 perces út során jutunk el Mestre-n keresztül, ahol a szállásunk található. A szállásba 13:00-tól 00:00-ig lehet bejelentkezni. Ezért első úti célunk egyből a parkolóba vezet Velencébe.

Két parkoló opcionális, mindkettőnél előre foglalás lehetséges:

RIALTO HÍD

A Canal Grande legkeskenyebb – 33 méteres – szakaszán ível át a Rialto, amelynek két oldalán üzletek sorakoznak. Érdekes, hogy 1854-ig ez a híd volt az egyetlen gyalogosátjáró a Canal Grande-n.

 

 

SZENT MÁRK TÉR

Sokan a világ legszebb terének tartják. Európa legtöbb terével ellentétben itt nem a motorhang, hanem az emberi beszéd hangja a domináns. Napóleon “Európa társalgójának” nevezte. Petrarca szerint “nincs párja a Földön”.

A téren látható a Szent Márk székesegyház, bejáratával szemben harangtornya, a székesegyház mellett óratornya. A székesegyház előtti, bronztalapzaton elhelyezkedő zászlórudak a 16. századból származnak. A vízpart melletti két gránitoszlop, egyik tetején Velence oroszlánjával, másikon Szent Teodorral, a 13. század közepe óta állnak itt. A tér híres műemléke még a Doge-palota, és a történelem, művészet iránt érdeklődőknek megtekintésre érdemes a Correr-múzeum is. A rengeteg turista mellett sok galambbal is osztozni kell a tér csodálata közben.

A mindenki számára egyértelmű Szent Márk tér mellett Érdemes kevésbé zsúfolt, csendesebb, Velence meghittebb arcát bemutató tereket is megnézni, ilyenek a Campo Santa Margherita vagy a Campo Santo Stefano.

SZENT MÁRK SZÉKESEGYHÁZ

A Szent Márk tér keleti részén fekvő székesegyház építése 1063-ban kezdődött, és 1094-ben szentelték fel. Azóta viszont többször, minden évszázadban végeztek felújítási, átépítési, bővítési munkálatokat, még 1877-ben is, így a bizánci stílusban épített templomon minden kor rajta hagyta a nyomát. Ez volt a Velencei Köztársaság legjelentősebb, reprezentatív épülete, a legfontosabb találkozó- és imahely, így a város mindig a legjelentősebb művészekre bízta a díszítési, állagmegóvási munkálatok felügyeletét.

 

A belépés ingyenes. Olaszország más templomaihoz hasonlóan a belépéshez nem engedélyezett a rövidnadrág, vagy szoknya, ill. a fedetlen vállak. A bejutáshoz általában nagy sorokat kell kiállni. Csomagot nem lehet bevinni, fotózni vagy videókat készíteni is tilos.

Belépőjegy: Ingyenes belépés!

Nyitvatartás: április 16.-október 28.: hétfő-szombat 9:30-17:00 (utolsó belépés: 16:45)

 

CAMPALINE HANGTORONY

Az eredetileg a 9.-12. század között épített, 1511-1514 között újjáépített, 1902-ben leomlott, ennek következtében teljesen megsemmisült, majd 1902-1912 között az eredeti formájában helyreállított Campanile a székesegyház harangtornya. A 98,6 m magas harangtoronyból csodálatos, 360°-os kilátás nyílik Velencére és a tengerre.

Belépő (2020): 8 EUR. 19 éven aluliak számára 6 EUR. 6-18 éveseknek 4 EUR.

Nyitvatartás: április 16.-szeptember 30.: 8:30-21:00 (utolsó belépés: 20:45)

 

 

 

DÓZSE-PALOTA

A székesegyház mellett található palota Velencei Köztársaság vezetőjének, a dózsénak a székhelye volt, törvényszék, hivatalok, börtön és kínzókamra is helyet kapott benne. 1923 óta pedig múzeumként működik. Monet is megfestette. A palota helyén korábban több, hasonló rendeltetésű épület állt, a jelenlegi palota 1340-1424 között épült, de már 1419-ben tanácsülést tartottak benne. A Dózse-palota Velence egyik legismertebb, legszebb látványossága, a gótikus építészet egyik leggyönyörűbb példája. Ez Velence valószínűleg legjobb fizetős látnivalója. Itt átélhetjük Velence történelmét, és a túra keretében átmehetünk a Sóhajok hídján is. A történelem és művészetek iránt érdeklődők számára kötelező program. Impozáns belső tere elkápráztató, a palota festményei, díszítései, szobrai, falburkolatai szemet gyönyörködtetők.

Belépő (2020): 20 EUR (a Szt. Márk tér többi múzeumába is érvényes), 15 év alattiaknak, 26 év alatti diákoknak és 65 éven felülieknek 13 EUR.

Nyitvatartás: április 1.-október 31. között vasárnap-csütörtök 8:30-21:00 (utolsó belépés: 20:30)

SÓHAJOK HÍDJA

Sóhajok hídja - VelenceA XVII. században épült híd a Dózse-palotát köti össze az egykori börtöncellákkal, és hírét Lord Byron-nak köszönheti, aki a XIX. században kezdte népszerűsíteni a legendát, miszerint a híd arról kapta nevét, hogy ezen vezették át a rabokat a börtönbe, akik nagy sóhajtásokkal gondoltak szomorú sorsukra, hogy talán már soha nem látják újra a várost.

GALLERIA DELL’ACCADEMIA

A hidat a Galleria dell’Accademia képtárról nevezték el, melynek megtekintése a művészet kedvelői számára kihagyhatatlan. A velencei reneszánsz festészet első számú és legteljesebb gyűjteménye található itt. Olyan híres velencei mesterek alkotásai láthatók, mint Giovanni és Gentile Bellini, Carpaccio, Lorenzo Lotto, Giorgione, Titian, Tintoretto, Veronese, Tiepolo, Canaletto, Guardi és még sokan mások. A gótikától a reneszánszon keresztül a barokkig láthatjuk itt a velencei festészet történetét.

Belépő (2020): 12 EUR, 18-25 éveseknek 2 EUR, 18 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás: hétfő 8:15-14:00.

SANTA MARIA DELLA SALUTE TEMPLOM

A kétkupolájú monumentális, barokk templom méltó módon fogadja a tenger felől Velencébe érkezőket. A márvány templom Velence akkori lakosságának harmadát elpusztító pestis felett aratott győzelem emlékére épült a XVII. század közepén. Ahogy a legenda mondja, a velenceiek “ajánlatot tettek” Istennek: Állítsa meg a pestist, és ők templomot állítanak Szűz Mária tiszteletére.

Belépés: ingyenes

Nyitvatartás: H-V: 9:00-12:00 és 15:00-17:30

 

 

Szállásra jutás: