*

Francia Riviéra

Költségek:

  • Parkolások ? EUR
  • Programok- semmi kötött program (se múzeumok)
  • Étel

Első nap (július 16.)

 

Miután kijelentkeztünk (7:00-től lehet) a szállásunkról, útnak indulunk Franciaországba. Első megállónk, az 5 órás út után, Nizza mellé vezet, ahol kipihenjünk az előző napi fáradalmakat.

 

Egy nagyon szép öböl strandra jutunk ki, amely azért is jó, mert elvileg ingyenesek az út melletti parkolók.
A szállást 15:00-től lehet 22:00-ig lehet átvenni, szóval ha 8:00-kor elindulunk utána is bőven van időnk a parton.

Ez után elfoglaljuk a szállást(1 órás út), ahol lezuhanyzunk stb.

Másik lehetőség Fréjus városában egy strand, amely csak 20 percre van a szállásunktól.

Este mindkét esetben visszajöhetünk ebbe a városba körülnézni, esetleg vacsorázni.

 

Második nap (július 17.)

MONACO

Harmadik nap (július 18.)

 

Ezen a napon nem kell sokat kapkodnunk, igaz, azért 2 várost megtekintünk. 😀

CANNES

Parkolók:

 

CANNES YACHTING FESTIVAL – Wiking Yacht Club – Hajós jogosítvány és minden ami hajózás

VIEUX PORT KIKÖTŐ

A Suquet alatt terül el a Vieux Port kikötő, mely a “Quai St Pierre” legrégebbi része (1838-ban építették ki). Itt öreg vitorlakötélzeteket és jachtokat csodálhatunk meg.

CHEMIN DES ÉTOILES SUGÁRÚT

Rendezők, színészek és más híres filmsztárok hagyják itt kézjegyüket és aláírásukat az utókor számára, a Los Angeles-i Hollywood Boulevard ötletéhez hasonlóan.

CROISETTE SUGÁRÚTHotel InterContinental Carlton Cannes - Cannes city - Cannes | Hotelopia

Pálmafákkal övezett sétány, ahol olyan luxuspaloták sorakoznak, mint a Carlton, a Martinez vagy a Majestic. A sétány a nevét egy keresztről kapta, amely az út végén állt, és amit a tengerészek védőjeként tartottak számon. Ezt később elbontották és kaszinó épült a helyére. Emlékeként 2010-ben avattak fel egy keresztet a Pointe de la Croisette-ben.

Egyéb információ

 

NIZZA

Parkolók:

http://niceazurparking.fr

A kiindulási pont nem biztos, tekintve a parkolókra.

 

A híres sétány.. - értékelések erről: Promenade des Anglais, Nizza, Franciaország - Tripadvisor

PROMENADED DES ANGLAIS SÉTÁNY

A 7 km hosszú strandja hozzá tartozik. Ez a sétány már világszerte Nizza jelképévé vált, amely a futók, a kerékpározók és a sétálók találkahelye. Ha kíváncsi a sétány nyugodt hangulatára, akkor kora reggel érdemes ellátogatni ide. Ha pedig inkább a nyüzsgő oldalát látná, akkor délután és este sétáljon végig rajta.

A 19. században az angol és az orosz nemesség tagjai is szívesen töltötték itt a téli szezont. A nizzai tengerpart mentén futó, 7 km hosszú sétány, a Promenade des Anglais is ezeknek az időknek az emlékét őrzi. Ahogy a minden délben eldördülő ágyúlövés is. A történet szerint egy angol lordnak köszönhető ez a szokás, akinek felesége mindig hosszú sétákra indult a parton, de mindig elfelejtett hazamenni ebédre. Ezért a lord minden délben kilövetett egy ágyúgolyót, hogy a felesége figyelmét biztosan ne kerülje el, hogy délidő van. A nizzaiak pedig hagyományként őrizték meg az ágyúszót. Ha ma valaki épp a lövés helyén, a Colline du Chateau nevű dombon jár délben, ijesztőnek találhatja a robbanásszerű hangot, de jól lehet hallani a belvárosban és tengerparton is.

COLLINE DU CHATEAUOn vous dit quoi faire si vous restez bloqué sur la colline du Château à Nice - Nice-Matin

Colline du Chateau dombján egyébként régen vár állt, ma már ennek nem sok nyomát találjuk, a domb tetejéről látható panoráma miatt viszont hiba lenne kihagyni a programból a magaslatot, csodálatos panoráma nyílik a Baie des Anges-ra, az óváros háztetőire és a Déli-Alpok csúcsaira.  Annak, aki nem bírja a hosszú lépcsőzést, a városnéző kisvasút nyújt kényelmes alternatívát.

PLANCE MASSÉNA TÉRAmènagement Urbain achevés

Nizza főtere, a Place Masséna tér a nizzaiak találkozóhelye, mely az óváros és az új városrész között található. A térről több nagy sugárút nyílik és pár lépésre található a híres  Promenade des Anglais sétány. A Place Masséna teret övező piros házfalak, fehér ablakkeretek, árkádok… különleges hangulatot adnak a főtérnek, mely minden évben a karácsonyi vásár és a Nizzai karnevál egyik fő helyszíne. A téren található hét szobor egy izgalmas koncepció, hiszen sötétedéstől kezdve ki vannak világítva és úgy villognak, mintha beszélgetnének egymással.

———————————————————————————————————————————–

Választható programok még:

  • MUSÉE DES ARTS ASIATIQUES

A múzeum épületét Kenzo Tange japán építész tervezte, és Ázsia sokszínű kultúráját mutatja be: Kína, Japán, India, buddhizmus. A kiállítások ingyenesek. (csak a foglalkozásokért kell fizetni)
A gond az, hogy sétálva ez pont ellenkező irányba van.

  • COASTAL PATH

  • PROMENADE DES ANGLAIS

A maradék időt eltölteni a parton fürdéssel.

 

Külön is válhatunk abban az esetben, ha valaki inkább sétálni szeretne még a szikláknál, míg valaki más inkább csak fürödni szeretne a parton.

———————————————————————————————————————————–

Finomságok, amiket érdemes megkóstolni (bár nem tudom mi micsoda): Socca, petits farcis, pissaladière, salade niçoise, beignets de fleur de courgette, pan bagnat.

Közzétéve itt: Summer

ESTE

Naplementére lemennénk Fréjus tengerpartjára
plédekkel és hűtőtáskával (gyümölcsök, édességek,
kis laktató kajával), és piknikeznénk, fürödnénk
estig a parton. 😎

 

 

 

 

Negyedik nap (július 19.)

 

Boat Rental Port Grimaud | Yacht Charter | TubberPORT GRIMAUD

Itt nem lesz semmi kötött programunk, csak
körülnéznénk ebben a városban -akár kocsival-,
mert ezt a várost a Francia Velencéjének is szokták emlegetni.

 

 

SAINT-TROPEZ

A SAINT–TROPEZI-I CSENDŐR

Saint-Tropez, a Côte d’Azur legjobb nyaralóhelye tette Louis de Funes-t híressé – a Csendőr sorozat Lütyő felügyelőjének (Ludovic Cruchot) szerepében. A csendőr álllomást, ahol a A Saint – Tropez-i csendőr (“le Gendarme de Saint-Tropez”) c.filmet forgatták csendőr- és filmmúzeummá (Musée de la gendarmerie et du cinéma de Saint-Tropez) építették át.

BRIGITTE BARDOT

Brigitte Bardot 83. születésnapja alkalmából szobrot emel Saint Tropez városa. A 2,5 méter magas és 700 kilogramm súlyú bronzszobrot a város bejáratánál állítják fel. Brigitte Bardot 1958-ban telepedett le Saint-Tropez-ban, és jelentősen hozzájárult a Cote d’Azur nyaralóhelyének mítoszához. Bardot ma visszavonultan él a Saint-Tropez szélén lévő ingatlanán, La Madrague nevű villájában.

TARTE TROPÉZIENNE

A süti története 60 évvel ezelőtt kezdődött. Alexandre Micka lengyel cukrásznak úgy megtetszett Saint-Tropez, a kis tengerparti város, hogy itt nyitotta meg édességboltját 1955-ben. Sok más mellett egy brióst is árult, amelyet a nagymamája titkos krémjével töltött meg.

Nem messze Alexandre Micka édességboltja mellett forgatták az És Isten megteremté a nőt című filmet (Et Dieu… créa la femme). A forgatás alatt a stáb Brigitte Bardot-val egyetemben elment a boltba és megkóstolták a süteményt, mindenki tetszésére. A történet szerint a színésznő bátorította, hogy adjon neki egy rendes nevet, ez lett a la tarte tropézienne, azaz Saint-Tropez tortája.

1985-ben Albert Dufrene vette át Alexandre Micka cégét. Elődjéhez hasonlóan titokban tartotta a receptet és mindig megkövetelte ugyanazt a minőséget. Ma a torta a város egyik szimbóluma. 

Les prix des parkings des plages de Pampelonne ont changé pour les professionnels, voici les nouveaux tarifs - Var-MatinPLAGE DE PAMPLONNE

A Plage de Pamplonne 9 km hosszú homokos partszakasz az egyik legelőlekőbb és leghíresebb strand Franciaországban. St. Tropez közelében (Ramatuelle) található. Két híres filmet is itt forgattak. Az egyik, Roger Vadim filmje, az 1956-ban készült Et Dieu… créa la femme (És Isten megteremté a nőt), Brigitte Bardot főszepelésével. A filmnek köszönhető a nagy múltra visszatekintő Club 55 megalapítása. A másik, Loius de Funes Csendőr filmjeinek egyes jelenetit is itt vették fel.

Golfe St.Tropez #GolfeStTropez (@golfesttropez) • Instagram photos and videos | Sky view, St. tropez, Travel photographyLA CITADELLE DE SAINT-TROPEZ

A citadellából gyönyörű panoráma nyílik az öbölre és a falura.

MUSÉE DE L’ANNONCIADE

Modern művészeti múzeum – Signac, Cross, Matisse, Derain műveivel.

STRANDOLÁS

Van pár hely Saint-Tropez 15 km-es körzetében, és azt szeretném ha ti választanátok ki, hogy melyikre menünk.

 

 

Ötödik nap (július 20.)

MARSEILLE

Egy másfél órás út után érkezünk meg ide.

Egyéb linkek:

https://www.hetedhetorszag.hu/franciaorszag/eze – egy dombra épült város, Nizza és Monaco között

http://ee.france.fr/hu/information/praktikus-tanaacutecsok-utazaacutes-rivieacuteraacutera – francia utazással kapcs.

https://www.autoroutes.fr/en/routes.htm – francia autópálya