Keto – élelmiszerek rendszerezése

A ketogén étkezés szempontjából mi 3 fő csoportba szeretjük sorolni az élelmiszereket:

  • bátran fogyasztható 
  • a ketózis állapotát nem zavarja meg, de az egészségedre negatív hatással lehet, kerüld, vagy csak mértékkel fogyaszd
  • tilos (ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz ételről van szó, de negatív hatással van a keton termelésre így a keto során kerülnöd kell)

A diéta lényege a szénhidrát minimalizálása, miközben a fehérjét és a zsírt jó minőségű, tápanyagdús ételekből visszük be.

Ez azt jelenti, hogy minden esetben a természetes alapanyagokból készült, feldolgozatlan, mesterséges adalékanyag mentes, lehetőleg organikusan termesztett ételeket kell előnyben részesíteni.

Amit egyáltalán nem ajánlott fogyasztanod a keto során:

  • gabonafélék és a belőlük készült ételek (árpa, zab, rozs, búza, tészta, kenyér, zsömle stb.)
  • burgonyafélék (édesburgonya sem)
  • rizs, köles, hajdina, kuszkusz, bulgur, quinoa, köles stb.
  • feldolgozott húsok hozzáadott szénhidrát tartalommal (ezeket egyenként ellenőrizned kell vásárlás előtt, de általában ilyen a hurka, párizsi, ízesített bacon, virsli stb.).
  • szacharóz (cukor, nádcukor, juharszirup stb.)
  • fruktóz (gyümölcsök – de itt azért lesz pár kivétel, ami mértékkel fogyasztható és a mézről is beszélni fogunk a későbbiekben)
  • hüvelyesek (babok, borsók, lencse – kivétel mértékkel fogyasztva a zöldbab)
  • telítetlen, többszörösen telítetlen növényi olajok (napraforgó, repce, margarin stb.)
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek (sovány tej, tejföl, túró, joghurt, 10%-os tejszín stb.)
  • magas szénhidráttartalmú magvak (pisztácia és kesudió)
  • magas cukortartalmú alkoholok (likőrök, édes borok, pezsgők, sör és a legtöbb koktél)
  • édességek
  • cukros üdítők, italok

Bátran fogyaszthatsz a diéta során:

  • vörös húsok (marha, bivaly, vadak) és belsőségek (szív, máj, zúza, velő stb.)
  • sertéshúsok és belsőségek (szív, máj, zúza stb.)
  • szárnyas húsok (csirke, pulyka, kacsa, liba, stb.) és belsőségek (szív, máj, zúza stb.)
  • halak (elsősorban a zsírosabb fajták: lazac, szardella, szardínia, makréla, hering, tonhal)
  • tengeri herkentyűk (rákok, kagylók, osztriga stb.)
  • tojás
  • szalonna félék
  • állati eredetű zsírok (sertés, kacsa, liba stb.)
  • bizonyos növényi eredetű zsírok (olívaolaj, bogyó, kókuszzsír)
  • vaj, ghí
  • nyers, füstölt sonka félék (pl. prosciutto)
  • az egyetlen szuper gyümölcs, az avokádó
  • szuper zöldségek (spenót, spárga, kínai kel)
  • diófélék mértékkel (sorrendben: makadám, pekán és a sima dió)
  • bogyós gyümölcsök mértékkel (eper, málna, áfonya, szeder)
  • cukrozatlan kakaó (pl. holland kakaó) és magas kakaó tartalmú étcsokoládé (legalább 80%, de minél magasabb, annál jobb)
  • chia mag (mértékkel)
  • csontlé
  • sok jó minőségű só (himalája, parajdi, esetleg tengeri)
  • kávé (sima, vagy golyóálló), tea (persze cukor nélkül), víz

Ételek, amelyek beleférhetnek a ketogén diétába mértékkel fogyasztva:

Fontos azonban, hogy ezek az ételek sok embernél érzékenységet, emésztési problémákat, gyulladást és más, akár krónikus betegséget is okozhatnak hosszú távon.

  • zsírosabb tejtermékek (sajtok, tejföl, tejszín, görög joghurt, krémsajt, esetleg jó fajta cottage cheese)
  • hozzáadott szénhidrátot nem tartalmazó, de feldolgozott, mesterséges tápanyagot tartalmazó, általában rossz minőségű, nyesedék húsból készült felvágottak (a legtöbb sonka, szalámi, kolbász, virsli)
  • föld felett termő, leginkább zöld színű zöldségek (brokkoli, karfiol, káposzta, uborka, cukkíni, padlizsán, paprika, paradicsom, hagyma, zöldbab)
  • gumós zöldségek (karalábé, cékla, zeller, répa, fehérrépa)
  • magvak, melyek rossz omega zsírsav profillal rendelkeznek (mandula, mogyoró, napraforgómag, tökmag)
  • alacsony cukortartalmú alkoholok (száraz borok, pezsgők, whiskey, brandy, martini, tequila, vodka)
  • cukormentes üdítők, energiaitalok (nem egészségesek, de mértékkel fogyasztva nem okoznak gondot a ketózis állapotában, “csak lefoglalják” egy időre a szervezetet)
  • kalóriamentes édesítőszerek (leginkább stevia, eritrit, monk fruit, rosszabb esetben mesterséges, szacharin, aszpartám, ciklamát tartalmú édesítőszerek)
  • méz (óriási szénhidráttartalom, ráadásul fruktóz, ami rögtön a májba kerül és könnyebben zsírrá alakul, mint más cukrok, azonban az egyetlen valódi, természetes édesítőszer, így sokan csak ezt használják, persze csekély mennyiségben)

forrás: ketozis.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.