Karantén – Kenyér

2020. Világjárvány
Két hónap itthonlét a családdal – férj, három fel-felnőtt lány gyermek, kutya, macskák – sok mindent adott.
Ennek egy része, hogy újra, sok-sok év után megint kenyeret sütök. Persze a sütőm ekkor romlott el, de még használható. Egy hónap kellett, hogy kitapasztaljam, hogy kell így benne sütni. (állandó működésben lévő grillszálak hőjének felfogására nagyszerű pár drót, és alufólia 😉 )
Családom nem nagy kenyér evő, de szerencsére Anyuék igen, akik most 9 hete otthon vannak, nem mentek sehova ez idő alatt. Nekik sütök többször. Itthonra kifli a kelendőbb.
Limara minden napos kenyerét  megszerettem én is. LINK
Hozzávalók:

  • 20-25 dkg előtészta (öregtészta)
  • 50 dkg BL 80 liszt (vagy BL 55 fehérliszt, de ekkor egy teáskanál sikért, vagy egy csipet aszkorbinsavat kell hozzátenni)
  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 2,7 dl víz
  • 2 csapott teáskanál só
  • 2 evőkanál. olaj
  • 1-2 g friss élesztő

Az elő/öregtésztával kezdem. Este összekeverek 1-2 g friss élesztőt 200 ml langyos vízzel, amibe teszek
1 teáskanál cukrot, majd 20 dkg liszttel fakanállal összekeverem. Letakarom fóliával, konyhapulton hagyom reggelig.
Reggel a dagasztógépbe teszem a hozzávalókat az olaj kivételével, és összedolgoztatom vele, amikor szépen összeáll a tészta, hozzáadom az olajat is. 10 percig hagyom dolgozni a gépet. (ha úgy látom lisztet vagy vizet picit adok hozzá) Ezután enyhén lisztezett deszkára borítom, és kézzel jól átdolgozom még.
Kelesztőtálba teszem, kb 20 perc után a tálban kicsit megforgatom, visszazárom a tetejét és duplájára kelesztem.
Ha megkelt, deszkára borítom újból,  nagyjából kör alakúra lapogatom (nem nyújtom) és megformázom.
Kipapírozott jénai tálba teszem lefedve. Mikor megint a duplájára kelt, bevagdosom a tetejét, kb. 10 percig még visszarakom a tetejét. Ekkorra a sütőt 220-230 fokra felmelegítem,  a jénai edény tetejét befújom bőven vízzel, és beteszem a sütőbe. 10 perc után kissé lejjebb állítom a hőfokot, így sütöm még kb. 50 percig. A végén 5 percre még leveszem az edény tetejét –  kicsapó gőzre vigyázzunk, megismerkedtem vele az elmúlt hetekben 🙁 – és így is sütöm még.
Ha elérte a színt, amit szeretünk, gyorsan rácsra teszem, lespriccelem hideg vízzel. Már cserepesedik a kenyerem 😀 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.